najlepsze herbaty świata

Świadome wybory herbat dobrej jakości

Świadomość konsumencka w odniesieniu do herbat stale wzrasta. Wiele osób wybiera takie, które są bardzo dobrej jakości. Warto zapłacić więcej i czuć smak prawdziwej herbaty. Znane są coraz lepiej właściwości, jakie oferują różne herbaty świata. Ostatnio coraz częściej porusza się temat wersji bio. Jeśli produkt otrzymał takie wyróżnienie, to pod wieloma względami różni się od większości tego, co jest w sklepach.

Co to znaczy, że herbata jest w wersji bio?

Herbata bio, to nawet więcej niż eko. Już to, że produkt jest ekologiczny, znaczy dużo. Jest to zarówno dobra herbata, czyli smaczna, jak i zdrowa. Wolna jest od polepszaczy i GMO. W produkcji nie stosuje się nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. By produkt mógł zostać oznaczony jako bio, firma musi przestrzegać jeszcze większych restrykcji. Służą one temu, by nie było ingerencji w ekosystem, by firma prowadziła racjonalną gospodarkę żyznością gleby. Oznaczenie bio to także pewność, że nie zastosowano promieniowania jonizującego dla konserwacji. Jeśli herbata czarna jest w wersji bio, to znaczy, że spełnia najsurowsze normy. Jest najzdrowsza dla człowieka i najbezpieczniejsza dla natury.

Dlaczego wybierać bio herbaty świata?

Nie każdy wyczuje różnicę w smaku herbaty bio i zwykłej. Pomimo to zainteresowanie takim produktem stale wzrasta. Bo smak to jest jedno, ale ważne jest też, by racząc się smaczną herbatą, nie wprowadzić do organizmu czegoś szkodliwego. Jeśli to herbata z imbirem, to wzmocni zdrowie, rozgrzeje i w żaden sposób nie zaszkodzi. Świadomy konsument wie też, że wybierając herbaty w wersji bio, dba o środowisko. Coraz częściej dokonuje się wyborów nie tylko z myślą o swoim dobru, ale i o dobru środowiska naturalnego.

Wybierając ulubioną herbatę bio czy eko, zyskuje się więcej niż tylko smak i miłe chwile z kubkiem w ręku. Zyskiem jest świadomość, że pije się herbaty świata, nie niszcząc przy tym przyrody w tamtych regionach, z których pochodzą. Miła jest też pewność, że są one w stu procentach bezpieczne dla zdrowia.

biała herbata

Biała herbata kontra rooibos. Podobieństwa i różnice.

Bogactwo natury jest tak duże, że trudno w ciągu całego życia poznać i posmakować wszystkie herbaty świata. Są jednak takie rośliny, które powinien znać każdy koneser herbacianych napojów. Należy do nich biała herbata, która jest prawdziwą arystokratką gatunku. Jej liście zbierane są na wczesnym etapie rozwoju, co gwarantuje jasną barwę naparu i jego subtelny smak. Zawiera on kilka razy więcej chroniących przed starzeniem antyoksydantów niż inne rodzaje herbat.

Rooibos

Rooibos, czyli czerwonokrzew, to kolejna roślina, której powinni skosztować amatorzy gorących naparów. Co ciekawe, krzew ten gatunkowo nie ma nic wspólnego z herbatą, ale po zaparzeniu przypomina ją swoim smakiem i barwą. Gotowy płyn przybiera czerwony kolor, a jego smak zyskuje miodową nutę. Napój chroni przed cukrzycą i wspomaga proces odchudzania. Co ciekawe, o ile picie białej herbaty może ograniczać wchłanianie żelaza, to spożywanie naparu rooibos wpływa na zwiększenie jego poziomu w organizmie. To ważna informacja dla osób zagrożonych anemią.

Działanie herbaty rooibos

Herbata rooibos ma działanie uspokajające, dlatego swobodnie można wypić ją nawet przed snem. Z kolei biała herbata pobudza i dodaje energii, dlatego jest dobrym rozwiązaniem podczas porannego rozruchu. Tym, co łączy te obie herbaty świata gatunki jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy - rooibos, podobnie jak biały herbaciany napar, zawiera ich bardzo dużo. Obie rośliny mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, a także pozytywnie wpływają na pracę serca i całego układu krwionośnego.

Parzenie

Rooibos parzymy, zalewając go wrzątkiem i czekając od trzech do pięciu minut. Z kolei białą herbatę należy parzyć po ostudzeniu wody do temperatury 80-90 stopni Celsjusza, od dwóch do pięciu minut. Prawdziwą gratką dla miłośnika liściastych napojów jest zestaw herbat, w którego skład wejdą wspomniane napary. To doskonały pomysł na prezent pod choinkę lub z okazji urodzin. Każdy dobry sklep z herbatami ma w swojej ofercie wysokiej jakości liściaste produkty, które pozwalają cieszyć się pełnią smaku i aromatu.

dobra herbata

Dobra herbata

Dobra herbata to napój znany i spożywany na całym świecie. Można ją podawać w różnych naczyniach – w filiżankach, szklankach, czarka, kubkach. Różne są także sposoby parzenia. Dobrze zaparzona herbata jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale przede wszystkim zdrowa.

W szklance czy filiżance?

Czasy, gdy herbatę podawano w cienkich, przezroczystych szklankach, odeszły do lamusa. Dziś prym wiodą przede wszystkim eleganckie filiżanki oraz praktyczne kubki, które można znaleźć w każdym domu. We wschodniej części Europy herbata jest najczęściej podawana w specjalnych szklankach, natomiast w Indiach popularne są gliniane kubeczki, w których pija się przede wszystkim matchy lub yerba mate.

Parząc herbatę warto pamiętać, że każdy gatunek wymaga odpowiedniego przygotowania oraz podania.

Najpopularniejsze herbaty

Najpopularniejszym napojem jest herbata czarna, którą można podawać z dowolnymi dodatkami – sokiem, miodem, cukrem, a nawet mlekiem. Napój ten jest najczęściej spożywany w cienkich, rozszerzanych ku górze filiżankach lub szklankach.

Miłośnicy tego napoju wiedzą jednak doskonale, że herbaty świata to szeroki wachlarz propozycji, różniących się przede wszystkim smakiem i aromatem, dzięki czemu każdy bez problemu znajdzie optymalną alternatywę.

Dobra herbata jako oryginalny upominek

Upominki w postaci efektownie opakowanej kawy są znane i stosowane od dawna. W ostatnim czasie dołączyły do nich herbaty. Godny polecenia jest w tym przypadku zestaw herbat w pudełku – upominek oryginalny, elegancki i – co najważniejsze – praktyczny.

Zestaw herbat można stworzyć samemu, wybierając odpowiednie gatunki, jak również zdać się na pomoc fachowców, którzy chętnie udzielą praktycznych wskazówek w zakresie walorów smakowych i zdrowotnych poszczególnych rodzajów herbat. Doradzą także, w czym konkretny napój najlepiej podawać i jak przyrządzać herbatę.

Optymalnym rozwiązaniem jest w tym przypadku sklep internetowy z herbatą, w którego zasobach można także znaleźć niezbędne akcesoria, m.in. czajniczki i zaparzacze do herbaty, filiżanki, kubki, czarki i wiele innych propozycji.

najlepsze herbaty z afryki

Najlepsze herbaty z Afryki

Ludzie spożywają najlepsze herbaty od tysiącleci. O ich odkryciu krążą nawet różnorakie legendy. Mimo tego, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jakie gatunki herbat mają na nas pozytywny wpływ. Gdyby ktoś spytał się Ciebie, jaka herbata jest najzdrowsza, odpowiedzią byłaby zielona, prawda? Cóż, to prawda, że posiada ona ogrom pożytecznych dla organizmu właściwości, jednak herbata rooibos, jest jej poważną konkurencją.

Rooibos

Rooibos jest czerwonokrzewem, uprawianym w RPA, w rejonach gór Cederberg i bynajmniej nie ma związku z krzewem herbacianym. Ma ona niecodzienny, miodowy posmak, brak goryczy, a co najważniejsze - ma zadziwiające działania lecznicze i zapobiegawcze. Jest ona także bezpieczna w spożyciu.

Ta afrykańska herbata czerwona zapobiega chorobom serca, wspomaga układ nerwowy, zmniejszając ryzyko zachorowania na Parkinsona czy Alzheimera oraz równoważy poziom cukru we krwi, co jest istotne dla cukrzyków. Dodatkowo kobiety w ciąży, karmiące i dzieci mogą śmiało pić tę herbatę całymi dniami, gdyż spożywanie jej nie daje efektów ubocznych, a nawet poprawia układ krążenia. Warto wspomnieć, że poprawia ona także układ trawienny - likwiduje kolki i bóle brzucha. Polecana także na problemy skórne.

Herbata czarna

Herbata czarna także produkowana jest w Afryce, a dokładniej w jej wschodnim państwie - Kenii, jednak nie ma ona właściwości leczniczych, za to ze względu na zawartość teiny ma charakter pobudzający. Ten napar, doceniany jest przez adoratorów wyrazistych naparów o wymyślnym smaku.

Najlepsza herbata - rooibos

Reasumując, herbata zielona i napar rooibos, to najlepsze herbaty, znajdujące się na rynku, przy czym herbata rooibos to najlepszy zamiennik zwykłej herbaty. Jest ona bezpieczna dla organizmu, dostarcza wielu drogocennych składników, a dzięki jej zawartości można ją pić o każdej porze dnia i przez osoby w każdym wieku. Odwiedzając sklep z herbatami, hipermarket czy też kupując on-line, warto pokusić się o zakup afrykańskiej czerwonej herbaty rooibos i samemu się przekonać, ile korzyści może przynieść filiżanka herbaty.

herbata czarna

Herbata czarna

Herbata czarna jest napojem, który posiada bardzo niską wartość kaloryczną. Większość źródeł podaje, że sama herbata posiada wartość energetyczną w wysokości jednej kilokalorii. Na spożywanie samego naparu decydują się tylko nieliczni, gdyż uwielbiamy dodawać do herbaty różne dodatki, które posiadają przecież dość sporą wartość kaloryczną. Biała herbata na pewno nie będzie nas tuczyć, ale z dodatkiem cukru już niestety tak. Jedna łyżeczka cukru posiada dwadzieścia kilokalorii. Jeśli w ciągu dnia wypijacie kilka filiżanek białej lub zielonej herbaty z cukrem, to dostarczacie do swojego organizmu ponad stu dodatkowych kalorii. Wartość ta nie brzmi groźnie, jednak oznacza ona przyswajanie do organizmu miesięcznie ponad trzech tysięcy dodatkowych kilokalorii,co w perspektywie roku oznacza wzrost wagi o cztery kilogramy.



Herbata z dodatkami

Warto zamiast cukru znaleźć inny zdrowy dodatek, który ma o wiele mniej kalorii i wspaniałe właściwości. Herbata z imbirem będzie wspaniałym wyborem zwłaszcza jesienią oraz zimą. Imbir ma niesamowite właściwości rozgrzewające, dzięki którym nie będziecie marznąć podczas chłodniejszych miesięcy. Dziesięć gram korzenia imbiru ma tylko osiem kilokalorii, a najczęściej i tak o wiele mniejszą porcję dodajemy do herbaty. Kolejnym dość kalorycznym dodatkiem, na który warto uważać jest miód. Herbata czerwona lub czarna wspaniale smakuje z łyżeczką miodu, jednak taki napój posiada, aż czterdzieści kilokalorii. W okresie przeziębień warto co jakiś czas wypić herbatę z łyżeczką miodu, jednak należy pamiętać o dość wysokiej kaloryczności tego wspaniałego i zdrowego dodatku. Zimą warto również postawić na herbatę z dość kalorycznym dodatkiem, ale posiadającym wiele wspaniałych właściwości, czyli maliny. Sto dwadzieścia gram malin ma około pięćdziesięciu dwóch kalorii, jednak stanowią wspaniały dodatek do zimowej herbaty. Maliny są bogate w witaminę C oraz jest nazywana naturalnym antybiotykiem. W okresie zimowym warto skusić się raz na jakiś czas na wypicie smacznej herbaty z malinami.