earl grey

Klasyka kontra nowoczesność

Wśród miłośników herbaty nie ma raczej osoby, która nie zna earl grey. Jest to klasyczna mieszanka herbaty z charakterystyczną nutą bergamotki. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Najczęściej jest spożywana jest w tradycyjny sposób jako gorący napar. Jednak coraz więcej osób odkrywa kreatywne sposoby na delektowanie się tym aromatycznym napojem. Herbata czarna z bergamotką podawana inaczej, może zaskoczyć niejednego miłośnika herbaty. Z pewnością przyniesie nowe doznania smakowe.

Lekki i aromatyczny London Fog

Jednym z interesujących trendów jest earl grey latte, znany również jako London Fog. Ten napój stanowi połączenie earl grey z mlekiem i syropem waniliowym. Powstały napój jest kremowy i delikatny. Jednocześnie zachowuje cytrusowy aromat bergamotki. London Fog doskonale sprawdza się jako alternatywa dla kawy. Zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy potrzeba odrobiny ciepła. Zwolennicy kawy z pewnością powiedzą, że żadne herbaty świata nie zastąpią ich ulubionego napoju. Warto jednak spróbować i przekonać się osobiście co oferuje połączenie aromatycznej herbaty z mlekiem.

Herbaciane desery z earl grey

Earl grey doskonale łączy się z deserami. Nie chodzi tutaj jednak o to, by dobra herbata stanowiła napój towarzyszący słodkościom. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest ciasto herbaciane. Jest ono nasączone aromatem herbaty, często wzbogacane o skórkę cytrynową lub pomarańczową. To dodatkowo podkreśla jego cytrusowy charakter. Popularne się też ciasteczka z dodatkiem herbaty z bergamotką. Zaskakują swoim wyjątkowym smakiem.

Poza ciastem warto spróbować lodów earl grey. Zdobywają one coraz większą rzeszę fanów. Są delikatnie gorzkie, z wyraźnym aromatem bergamotki. To idealny deser na letnie dni. Można je przygotować samodzielnie w domu. W tym celu trzeba dodać ostudzone najlepsze herbaty do lodowej bazy. Coraz więcej lodziarni także posiada ten smak w swojej stałej bądź sezonowej ofercie.

Earl grey jako dodatek do dań głównych

Herbaty świata często stanowią dodatek do różnego rodzaju dań. Nie inaczej jest, jeśli chodzi o earl grey. Marynowanie mięsa w herbacie z bergamotką nadaje mu niepowtarzalny smak. Szczególnie podatne są ryby i drób. Tam bowiem delikatny smak mięsa doskonale współgra z cytrusową nutą herbaty. Z kolei sosy na bazie earl grey to wyrafinowany dodatek do dań głównych. Idąc jeszcze dalej, można sięgać po inne wariacje herbaty amortyzowanej bergamotką. Zielona herbata earl grey daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych.

herbata z imbirem

Aromatyczna herbata z imbirem

Imbir, to roślina, której właściwości są powszechnie znane w wielu kulturach. Cechuje się dość ostrym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Dostępny jest w formie surowej, sproszkowanej, a nawet marynowanej. Jednak poza walorami smakowymi, imbir posiada wiele właściwości leczniczych. Także herbata z imbirem, to dość powszechne połączenie. Można kupić mieszanki gotowe, a także przygotować swoją własną wersję. Wystarczy do tego dobra herbata oraz korzeń imbiru. Takie połączenie przyniesie nie tylko doznania smakowe, ale także pozytywne skutki dla zdrowia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w chłodne zimowe wieczory.

Sposoby na herbatę imbirową

Najbardziej podstawową wersją jest herbata czarna zaparzona ze świeżym lub suszonym imbirem. Taka wersja, w zależności od ilości dodanego imbiru, będzie intensywna w smaku, a nawet nieco pikantna. Nie każdy lubi tak mocne doznania smakowe, dlatego można je nieco złagodzić poprzez dodanie miodu lub cytryny. Wszystkie te składniki powodują, że będzie to najlepsza herbata na wzmocnienie odporności lub złagodzenie objawów przeziębienia.

Przygotowanie powyższej herbaty wymaga sporo zaangażowania. Proces można skrócić poprzez kupno imbiru sproszkowanego. W każdym sklepie z przyprawami takowy można nabyć. Dzięki temu przygotowanie napoju znacznie się uprości.

Najprostszym wariantem jest po prostu kupienie gotowej mieszanki herbaty i imbiru. Tutaj jednak należy zwrócić uwagę na jakość herbaty i skład mieszanki. Może się bowiem okazać, że w zestawie są śladowe ilości imbiru lub jedynie jego sztuczny aromat, a sama herbata to wcale nie dobra herbata, ale pył herbaciany pośledniej jakości.

Dla kogo imbirowe aromaty?

Pomijając gusta kulinarne, imbir ma wiele dobroczynnych właściwości dla prawie każdego. Przede wszystkim skutecznie rozgrzewa, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które łatwo marzną lub wykonują prace w zimnym otoczeniu. Będzie też dobrym wsparciem w okresie przeziębienia, a osobom o słabej odporności z pewnością nieco pomoże w unikaniu częstych infekcji.

Czarna lub zielona herbata wzbogacona o dodatki imbirowe nie jest jednak wskazana dla każdego. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz wrzody żołądka powinny zrezygnować z tego dodatku. Kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję o możliwości spożywania takich napojów.

Jak ze wszystkim, także i ze spożywaniem imbiru w każdej formie, należy zachować umiar. Tylko zdrowa i zbilansowana dieta jest w stanie wspomagać organizm w prawidłowym działaniu.

najlepsze herbaty świata

Świadome wybory herbat dobrej jakości

Świadomość konsumencka w odniesieniu do herbat stale wzrasta. Wiele osób wybiera takie, które są bardzo dobrej jakości. Warto zapłacić więcej i czuć smak prawdziwej herbaty. Znane są coraz lepiej właściwości, jakie oferują różne herbaty świata. Ostatnio coraz częściej porusza się temat wersji bio. Jeśli produkt otrzymał takie wyróżnienie, to pod wieloma względami różni się od większości tego, co jest w sklepach.

Co to znaczy, że herbata jest w wersji bio?

Herbata bio, to nawet więcej niż eko. Już to, że produkt jest ekologiczny, znaczy dużo. Jest to zarówno dobra herbata, czyli smaczna, jak i zdrowa. Wolna jest od polepszaczy i GMO. W produkcji nie stosuje się nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin. By produkt mógł zostać oznaczony jako bio, firma musi przestrzegać jeszcze większych restrykcji. Służą one temu, by nie było ingerencji w ekosystem, by firma prowadziła racjonalną gospodarkę żyznością gleby. Oznaczenie bio to także pewność, że nie zastosowano promieniowania jonizującego dla konserwacji. Jeśli herbata czarna jest w wersji bio, to znaczy, że spełnia najsurowsze normy. Jest najzdrowsza dla człowieka i najbezpieczniejsza dla natury.

Dlaczego wybierać bio herbaty świata?

Nie każdy wyczuje różnicę w smaku herbaty bio i zwykłej. Pomimo to zainteresowanie takim produktem stale wzrasta. Bo smak to jest jedno, ale ważne jest też, by racząc się smaczną herbatą, nie wprowadzić do organizmu czegoś szkodliwego. Jeśli to herbata z imbirem, to wzmocni zdrowie, rozgrzeje i w żaden sposób nie zaszkodzi. Świadomy konsument wie też, że wybierając herbaty w wersji bio, dba o środowisko. Coraz częściej dokonuje się wyborów nie tylko z myślą o swoim dobru, ale i o dobru środowiska naturalnego.

Wybierając ulubioną herbatę bio czy eko, zyskuje się więcej niż tylko smak i miłe chwile z kubkiem w ręku. Zyskiem jest świadomość, że pije się herbaty świata, nie niszcząc przy tym przyrody w tamtych regionach, z których pochodzą. Miła jest też pewność, że są one w stu procentach bezpieczne dla zdrowia.

herbata zielona

Zielona herbata i jej skutki uboczne

Dobra herbata jest zdrową siłą, która zdobyła świat. Po raz pierwszy wykorzystano zieloną herbatę w Chinach jako zioło lecznicze. Obecnie naukowcy i badacze przeprowadzili tysiące badań nad jej skutecznością w ochronie zdrowia. Ogólnie rzecz biorąc, jest ona uważana za jeden z najbezpieczniejszych i najzdrowszych napojów do spożycia. Jednak nadal istnieje kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas picia zielonej herbaty. Jest kilka skutków ubocznych, choć wiele z nich jest rzadkich. Większość z nich dotyczy osób, które są wrażliwe na kofeinę lub taniny. Większość osób pijących herbatę doświadcza niewielu, jeśli w ogóle, skutków ubocznych. Osoby, które doświadczają skutków ubocznych, powinny zawsze spożywać ją z umiarem i unikać napoju, jeśli są wrażliwe na kofeinę. Warto jednak pamiętać, że zielona herbata posiada także mnóstwo właściwości pozytywnych.

Niepożądane dolegliwości

Herbata zielona wymaga ostrożności. Garbniki w niej obecne stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego, który może powodować ból brzucha, uczucie mdłości lub zaparcia. Dlatego zielona herbata nie powinna być spożywana na pusty żołądek. Najlepiej jest pić taki napar po posiłku lub między posiłkami. Osoby z chorobą wrzodową lub refluksem kwasowym nie powinny nadmiernie spożywać herbaty. Herbata zielona wydaje się również zmniejszać wchłanianie żelaza z pożywienia.

Pobudzająca kofeina

Podobnie jak wszystkie najlepsze herbaty, również zielona zawiera kofeinę. Z kolei nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do nerwowości, niepokoju, nieprawidłowego rytmu serca i drżenia. Niektórzy ludzie mają naturalnie niską tolerancję na kofeinę i będą odczuwać te objawy nawet przy spożyciu niewielkich ilości. Wysokie spożycie kofeiny może również utrudniać wchłanianie wapnia, co wpływa na zdrowie kości i zwiększa ryzyko osteoporozy. Picie więcej niż dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie jest niebezpieczne i zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem poronienia i innymi negatywnymi skutkami. Ponadto kofeina przechodzi do mleka matki i może mieć wpływ na karmione niemowlę. Ponadto, picie dużej ilości może powodować wady wrodzone cewy nerwowej u niemowląt. Sklep z herbatami zaleca stosowanie herbaty zielonej w umiarkowanych ilościach.

biała herbata

Biała herbata kontra rooibos. Podobieństwa i różnice.

Bogactwo natury jest tak duże, że trudno w ciągu całego życia poznać i posmakować wszystkie herbaty świata. Są jednak takie rośliny, które powinien znać każdy koneser herbacianych napojów. Należy do nich biała herbata, która jest prawdziwą arystokratką gatunku. Jej liście zbierane są na wczesnym etapie rozwoju, co gwarantuje jasną barwę naparu i jego subtelny smak. Zawiera on kilka razy więcej chroniących przed starzeniem antyoksydantów niż inne rodzaje herbat.

Rooibos

Rooibos, czyli czerwonokrzew, to kolejna roślina, której powinni skosztować amatorzy gorących naparów. Co ciekawe, krzew ten gatunkowo nie ma nic wspólnego z herbatą, ale po zaparzeniu przypomina ją swoim smakiem i barwą. Gotowy płyn przybiera czerwony kolor, a jego smak zyskuje miodową nutę. Napój chroni przed cukrzycą i wspomaga proces odchudzania. Co ciekawe, o ile picie białej herbaty może ograniczać wchłanianie żelaza, to spożywanie naparu rooibos wpływa na zwiększenie jego poziomu w organizmie. To ważna informacja dla osób zagrożonych anemią.

Działanie herbaty rooibos

Herbata rooibos ma działanie uspokajające, dlatego swobodnie można wypić ją nawet przed snem. Z kolei biała herbata pobudza i dodaje energii, dlatego jest dobrym rozwiązaniem podczas porannego rozruchu. Tym, co łączy te obie herbaty świata gatunki jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy - rooibos, podobnie jak biały herbaciany napar, zawiera ich bardzo dużo. Obie rośliny mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego, a także pozytywnie wpływają na pracę serca i całego układu krwionośnego.

Parzenie

Rooibos parzymy, zalewając go wrzątkiem i czekając od trzech do pięciu minut. Z kolei białą herbatę należy parzyć po ostudzeniu wody do temperatury 80-90 stopni Celsjusza, od dwóch do pięciu minut. Prawdziwą gratką dla miłośnika liściastych napojów jest zestaw herbat, w którego skład wejdą wspomniane napary. To doskonały pomysł na prezent pod choinkę lub z okazji urodzin. Każdy dobry sklep z herbatami ma w swojej ofercie wysokiej jakości liściaste produkty, które pozwalają cieszyć się pełnią smaku i aromatu.