herbata z imbirem

Aromatyczna herbata z imbirem

Imbir, to roślina, której właściwości są powszechnie znane w wielu kulturach. Cechuje się dość ostrym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Dostępny jest w formie surowej, sproszkowanej, a nawet marynowanej. Jednak poza walorami smakowymi, imbir posiada wiele właściwości leczniczych. Także herbata z imbirem, to dość powszechne połączenie. Można kupić mieszanki gotowe, a także przygotować swoją własną wersję. Wystarczy do tego dobra herbata oraz korzeń imbiru. Takie połączenie przyniesie nie tylko doznania smakowe, ale także pozytywne skutki dla zdrowia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w chłodne zimowe wieczory.

Sposoby na herbatę imbirową

Najbardziej podstawową wersją jest herbata czarna zaparzona ze świeżym lub suszonym imbirem. Taka wersja, w zależności od ilości dodanego imbiru, będzie intensywna w smaku, a nawet nieco pikantna. Nie każdy lubi tak mocne doznania smakowe, dlatego można je nieco złagodzić poprzez dodanie miodu lub cytryny. Wszystkie te składniki powodują, że będzie to najlepsza herbata na wzmocnienie odporności lub złagodzenie objawów przeziębienia.

Przygotowanie powyższej herbaty wymaga sporo zaangażowania. Proces można skrócić poprzez kupno imbiru sproszkowanego. W każdym sklepie z przyprawami takowy można nabyć. Dzięki temu przygotowanie napoju znacznie się uprości.

Najprostszym wariantem jest po prostu kupienie gotowej mieszanki herbaty i imbiru. Tutaj jednak należy zwrócić uwagę na jakość herbaty i skład mieszanki. Może się bowiem okazać, że w zestawie są śladowe ilości imbiru lub jedynie jego sztuczny aromat, a sama herbata to wcale nie dobra herbata, ale pył herbaciany pośledniej jakości.

Dla kogo imbirowe aromaty?

Pomijając gusta kulinarne, imbir ma wiele dobroczynnych właściwości dla prawie każdego. Przede wszystkim skutecznie rozgrzewa, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które łatwo marzną lub wykonują prace w zimnym otoczeniu. Będzie też dobrym wsparciem w okresie przeziębienia, a osobom o słabej odporności z pewnością nieco pomoże w unikaniu częstych infekcji.

Czarna lub zielona herbata wzbogacona o dodatki imbirowe nie jest jednak wskazana dla każdego. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz wrzody żołądka powinny zrezygnować z tego dodatku. Kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem, który podejmie decyzję o możliwości spożywania takich napojów.

Jak ze wszystkim, także i ze spożywaniem imbiru w każdej formie, należy zachować umiar. Tylko zdrowa i zbilansowana dieta jest w stanie wspomagać organizm w prawidłowym działaniu.