napary ziołowe

Co nazywamy herbatą, a co nią nie jest
Napary ziołowe i owocowe przez większość osób nazywane są herbatą, choć tak naprawdę nie mają one z nią nic wspólnego. Warto jednak wiedzieć o tym, iż takie napary cieszą się bardzo dużą popularnością dzięki bogatemu bukietowi smakowemu oraz bardzo silnemu aromatowi. Regularne spożycie takich napojów wpływa bardzo korzystnie na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Po które herbatki warto jednak sięgać?

Herbata jaśminowa
Obecnie herbata jaśminowa cieszy się bardzo dużą popularnością z uwagi na swoje cenne właściwości zdrowotne oraz upiększające. Tradycyjna zielona herbata wzbogacana jest jaśminowym aromatem oraz kwiatami jaśminu, dzięki czemu zyskuje ona niebywały smak i aromat. Taka herbatka wspomaga pracę serca, działa przeciwnowotworowo, a także wpływa korzystnie na wygląd zewnętrzny.

Herbata z kopru włoskiego
Kolejną cenną dla zdrowia rośliną jest koper włoski, który pomaga załagodzić niektóre dolegliwości pojawiające się u małych dzieci. Napar z kopru polecany jest również młodym mamom, ponieważ wzmaga laktację, a także pomaga pozbyć się nieprzyjemnych wzdęć.

Herbata z hibiskusa
Jeśli chodzi o hibiskus herbata z tej rośliny wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych, dlatego też warto włączyć ją do codziennej diety. Herbata z hibiskusa nie przypomina w smaku innych herbat i wyróżnia ją przepiękny buraczany kolor. Herbata z tej rośliny polecana jest przede wszystkim przy podwyższonym poziomie cholesterolu, w procesie zrzucania zbędnych kilogramów i oczyszczania organizmu z toksyn, przy obniżonej odporności, a także osobom, które zmagają się z problemem nadciśnienia.