earl grey

Klasyka kontra nowoczesność

Wśród miłośników herbaty nie ma raczej osoby, która nie zna earl grey. Jest to klasyczna mieszanka herbaty z charakterystyczną nutą bergamotki. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Najczęściej jest spożywana jest w tradycyjny sposób jako gorący napar. Jednak coraz więcej osób odkrywa kreatywne sposoby na delektowanie się tym aromatycznym napojem. Herbata czarna z bergamotką podawana inaczej, może zaskoczyć niejednego miłośnika herbaty. Z pewnością przyniesie nowe doznania smakowe.

Lekki i aromatyczny London Fog

Jednym z interesujących trendów jest earl grey latte, znany również jako London Fog. Ten napój stanowi połączenie earl grey z mlekiem i syropem waniliowym. Powstały napój jest kremowy i delikatny. Jednocześnie zachowuje cytrusowy aromat bergamotki. London Fog doskonale sprawdza się jako alternatywa dla kawy. Zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy potrzeba odrobiny ciepła. Zwolennicy kawy z pewnością powiedzą, że żadne herbaty świata nie zastąpią ich ulubionego napoju. Warto jednak spróbować i przekonać się osobiście co oferuje połączenie aromatycznej herbaty z mlekiem.

Herbaciane desery z earl grey

Earl grey doskonale łączy się z deserami. Nie chodzi tutaj jednak o to, by dobra herbata stanowiła napój towarzyszący słodkościom. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest ciasto herbaciane. Jest ono nasączone aromatem herbaty, często wzbogacane o skórkę cytrynową lub pomarańczową. To dodatkowo podkreśla jego cytrusowy charakter. Popularne się też ciasteczka z dodatkiem herbaty z bergamotką. Zaskakują swoim wyjątkowym smakiem.

Poza ciastem warto spróbować lodów earl grey. Zdobywają one coraz większą rzeszę fanów. Są delikatnie gorzkie, z wyraźnym aromatem bergamotki. To idealny deser na letnie dni. Można je przygotować samodzielnie w domu. W tym celu trzeba dodać ostudzone najlepsze herbaty do lodowej bazy. Coraz więcej lodziarni także posiada ten smak w swojej stałej bądź sezonowej ofercie.

Earl grey jako dodatek do dań głównych

Herbaty świata często stanowią dodatek do różnego rodzaju dań. Nie inaczej jest, jeśli chodzi o earl grey. Marynowanie mięsa w herbacie z bergamotką nadaje mu niepowtarzalny smak. Szczególnie podatne są ryby i drób. Tam bowiem delikatny smak mięsa doskonale współgra z cytrusową nutą herbaty. Z kolei sosy na bazie earl grey to wyrafinowany dodatek do dań głównych. Idąc jeszcze dalej, można sięgać po inne wariacje herbaty amortyzowanej bergamotką. Zielona herbata earl grey daje jeszcze więcej możliwości kulinarnych.